Citeste

Tipuri de concedii in Danemarca

By on November 4, 2013
tipuri-de-concedii-in-danemarca

Persoanele care vor sa se angajeze in Danemarca trebuie sa cunoasca si conditiile de munca si tipurile de concedii si durata acestora. In ceea ce priveste sarbatorile legale, acestea sunt stabilite prin acorduri colective sau prin acord simplu intre angajator si angajat. Se acorda zile libere de sarbatorile religioase recunoscute de catre biserica daneza de stat si de zilele libere de sarbatori legale oficiale, de exemplu Ziua Muncii, Ziua Constitutiei si altele.

Concediul anual in Danemarca

In fiecare an un angajat are dreptul la cinci saptamani de concediu cu plata, in cazul in care angajatul a lucrat un an intreg in anul precedent. Daca angajatul a lucrat mai putin de un an, acesta are dreptul la aproximativ 2 zile de concediu cu plata pe luna. Angajatul poate beneficia de cinci saptamani de concediu pe an, neplatit, daca acesta nu si-a castigat dreptul rsepectiv.

Concediu de maternitate in Danemarca

Angajatele au drept la concediu de maternitate de patru saptamani inainte de nastere si 14 saptamani dupa nastere. Dupa cele 14 saptamani, ambii parinti au dreptul la concediu parental platit pentru 32 de saptamani. Exista si un concediu de maternitate flexibil pentru cei care vor sa pastreze o parte din concediu pentru perioada in care copilul va fi mai mare sau pentru cei care isi reduc orele de munca. In orice caz, perioada acestui concediu trebuie discutat intre angajat si angajator.

Concediul de paternitate

Acesta se acorda pentru o perioada de doua saptamani, iar concediul de paternitate in primele 14 saptamani dupa nastere.


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *