Citeste

Program de lucru si concedii in Italia

By on November 5, 2013
program-de-lucru-si-concedii-in-italia

In Italia, majoritatea locurilor de munca pentru romani sunt in domeniul medicinei, agriculturii, curatenie, ingrijire la domiciliu, constructii, domeniul ospitalier si altele. Romanii inca mai au nevoie de permis de munca pentru a putea lucra in Italia.

Programul de munca in Italia

De obicei, programul de munca in Italia este de 40 de ore pe saptamana si nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, impreuna cu orele suplimentare. Totusi, acesta depinde si de domeniul in care lucrezi. Programul de lucru de 48 de ore pe saptamana se calculeaza la o perioada de sapte zile si nu are voie sa tina mai mult de patru luni. Angajatii au dreptul la minim 24 de ore de odihna pe saptamana.

Concedii in Italia

Concediul anual de odihna este de obicei reglementat de contarcte colective de munca. Astfel, o persoana care lucreaza in domeniul constructiilor poate avea un concediu de patru saptamani calendaristice, iar o persoana care lucreaza in domeniul asistentei acordate persoanelor are dreptul la un concediu de 26 de zile lucratoare (unde nu se iau in calcul duminicil si nici sarbatorile legale din timpul saptamanii).

Concediu de maternitate si paternitate in Italia

Femeile insarcinate nu lucreaza cu doua luni inainte si trei luni dupa nasterea copilului. Acestea trebuie sa scrie o declaratie catre angajator si Serviciul de securitate sociala si sa ataseze un certificat medical ca sunt insarcinate. Indemnizatiile primite sunt de 80 % din ultimul salar primit.

Exista si un concediu parental in primii opt ani de viata ai copilului in care parintii au dreptul la zile libere daca acesta este bolnav.


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *