Citeste

Permisul de munca in Franta

By on October 16, 2013
permisul-de-munca-in-franta

Pentru ca un roman sa poata lucra in Franta, acesta trebuie sa primeasca permisul  de munca.

In limba franceza este denumit autorisation de travail si este un document emis de autoritatile franceze permitand cetatenilor straini sa lucreze pe teritoriul tarii. Totusi, numarul de permise de munca este restrictionat, nu orice persoana il poate obtine.

Cum poti sa obtii permis de munca in Franta?

Inainte de a obtine acest permis, persoana trebuie sa detina permis de sedere (sau Titre de sejour), document eliberat de Prefectura localitatii in care aveti domiciul stabil. Daca esti student, vei primi permis de sedere daca ai un contract universitar. Daca doresti sa lucrezi, vei primi permis de sedere pe baza contractului de munca semnat sau pe baza unei promisiuni de munca (promesse d’embauche). Dupa ce obtii permisul de sedere, iti poti depune actele, fie tu personal, fie angajatorul, pentru obtinerea permisului de munca.

Proceduri si acte pentru obtinerea permisului de munca in Franta

Trebuie sa depui un dosar cu acte la Direccte (Direction Regionale des Entreprises, de la Concurence et de la Consommation, du Travail et de l’Emploi). Dupa avizul pozitiv, dosarul este trimis la OFII (Oficiul Francez pentru Imigrare si Integrare). Poti sa incepi munca, doar dupa ce dosarul a fost avizat pozitiv. In plus, va trebui sa efectuezi vizita medicala, in primele trei luni de la angajare, la OFII.

Munca la negru (sau fara permis de munca)

In acest caz, angajatorul poate primi sanctiuni penale si administrative, adica acesta poate primi inchisoare pana la o perioada de cinci ani sau amenzi. Angajatul care lucreaza la negru va primi interdictie pentru cinci ani si va fi nevoit sa paraseasca tara.


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *