Citeste

Obtinerea permisului de sedere pentru romani in Italia

By on November 6, 2013
obtinerea-permisului-de-sedere-pentru-romani-in-italia

Il permesso de soggiorno sau permisul de sedere este un act care permite strainilor care locuiesc legal in Italia sa ramana pe teritoriul tarii. Sunt mai multe tipuri de permise de sedere in functie de scop: turism, vizitarea familiei, studii, afaceri, munca sezoniera, activitate pe cont propriu, protectie sociala, angajare, motive familiale, ingrijiri medicale, azil politic, motive umanitare.

Permisul trebuie solicitat de la Chestura localitatii in care va locui persoana, in aproximativ opt zile lucratoare de la intrarea in tara.

De ce documente ai nevoie pentru obtinerea permisului de sedere:

  • Copie integrala a pasaportului si pasaportul
  • Trei fotografii tip legitimatie
  • Timbru fiscal
  • Declaratie despre domiciliu

Una dintre cereri va fi retinuta de catre Chestura, iar o copie o primeste cetateanul strain ca dovada. In plus, cetateanului respectiv i se vor lua amprentele digitale.

Durata permisului de sedere depinde de motivul pentru care a fost acordat si anume: trei luni pentru vizite, afaceri, turism, noua luni pentru munca sezoniera, un an pentru un contract de munca pe perioada determinata, doi ani pentru contract de munca pe o perioada nedeterminata, activitate pe cont propriu, un an pentru studii. In cazul unui contract de munca, permisul de sedere are aceeasi durata ca cea a contractului.

Daca un roman isi pierde locul de munca, nu isi pierde si permisul de sedere. Acesta are voie sa ramana in tara pentru perioada ramasa si isi poate cauta un alt loc de munca. Reinoirea permisului de sedere se realizeaza la Chestura din localitatea de resedinta.


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *