Citeste

Dreptul de sedere in Germania

By on March 5, 2013
dreptul-de-sedere-in-germania

In momentul in care Romania a intrat in Uniunea Europeana si cetatenii romani au primit beneficiile acesteia, mai exact, dreptul de libera circulatie pe teritoriul statelor membre. Acesta poarta numele de dreptul de sedere si este de o durata de sase luni in fiecare an, in perioade diferite. Adica, dupa 90 de zile individul trebuie sa se intoarca pentru alte trei luni, dupa care se poate reveni in tara respectiva. Aceasta procedura se aplica tuturor cetatenilor, nu doar romanilor.

Dreptul de sedere in Germania semnifica inregistrarea persoanei la Biroul de evidenta a populatiei si este recomandata pentru ca fara aceasta nu se acorda niciun permis de munca decat dupa terminarea perioadei de turist.

Pe scurt, in primele 90 de zile petrecute in Germania trebuie sa faci anumite lucruri:

  • Trebuie sa te inregistrezi la Oficiul de Evidenta a Populatiei
  • Sa iti cauti o locuinta si sa o inchiriezi
  • Sa inregistrezi contractul de inchiriere (numit anmeldung)
  • Sa iti gasesti un loc de munca

Ulterior, va trebui sa iti prelungesti dreptul de sedere la mai mult de 90 de zile. Aceasta se realizeaza prin solicitarea unui act numit „adeverinta prinvind dreptul la libera circulatie in UE” – de la Oficiul pentru straini, din localitatea de domiciuliu. Un lucru pe care nu trebuie sa il uiti este ca pentru a obtine dreptul de sedere in Germania ai nevoie de un pasaport individual.


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *