Citeste

Dreptul de sedere al romanilor in Germania

By on April 17, 2013
dreptul-de-sedere-al-romanilor-in-germania

Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cetatenii romani au devenit implicit cetateni europeni si au obtinut dreptul de libera ciculatie pe teritoriile statelor membre. Acesta a fost denumit drept de sedere si prezinta o limita de timp de 180 de zile pe an, in perioade diferite.

Acest lucru inseamna ca dupa 90 de zile in care un cetatean roman a stat intr-o tara diferita, trebuie sa se intoarca in tara natala pentru trei luni, dupa care se poate intoarce. Procedura respectiva este valabila in cazul tuturor cetatenilor, nu doar pentru cei romani.

Dreptul de sedere al romanilor in Germania se refera la inregistrarea individului la Biroul de evidenta a populatiei. Fara acest permis de sedere nu se acorda permis de munca decat dupa terminarea perioadei de turist de 90 de zile. Un lucru important de care trebuie sa tii cont este ca pentru obtinerea dreptului de sedere in Germania, trebuie sa detii un pasaport individual.

Ce trebuie sa faci in Germania in primele 90 de zile de la ajungerea in tara: trebuie sa te inregistrezi la Biroul de evidenta a populatiei, sa cauti o locuinta si sa o inregistrezi, contractul de inchiriere (anmeldung) trebuie inregistrat si, intr-un final, trebuie sa iti gasesti un loc de munca.

Dupa ce ai trecut prin toti acesti pasi, va trebui sa iti prelungesti dreptul de sedere la mai mult de 90 de zile (de obicei, se ia in calcul durata contractului de munca). Acest lucru se poate realiza prin solicitarea unui act numit „adeverinta prinvind dreptul la libera circulatie in UE” – de la Oficiul pentru straini, din localitatea de domiciliu.


Ultimele Cautari:

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *