Citeste

Drept de sedere pentru romani in Germania

By on October 17, 2013
drept-de-sedere-pentru-romani-in-germania

Toti cetatenii Uniunii Europene au drept de sedere in Germania, ceea ce inseamna ca acestia pot sta pe teritoriul tarii pentru 180 de zile pe an, in perioade diferite. Adica, daca un roman a stat in Germania timp de 90 de zile, acesta trebuie sa se intoarca pe meleagurile natale pentru alte trei luni, dupa care se poate intoarce. Aceasta procedura se aplica tuturor cetatenilor din Uniune si nu doar in cazul celor romani.

Ce inseamna dreptul de sedere in Germania pentru romani

Acesta se refera la inregistrarea individului la Biroul de Evidenta a Populatiei. Fara acordarea permisului de sedere, cetateanul roman nu poate primi permis de munca decat dupa ce se termina cele 90 de zile ca turist. Pentru a putea obtine drept de sedere in Germania, ai nevoie de un pasaport individual.

In primele 90 de zile de intrarea in Germania, trebuie deci sa te inregistrezi la Biroul pentru Evidenta Populatiei, sa iti cauti o locuinta si sa o inregistrezi (cu contractul de inchiriere) si sa iti gasesti un loc de munca.

Ulterior, poti sa iti prelungesti dreptul de sedere la mai mult de 90 de zile – perioada pe care se va prelungi acesta depinde de regula de durata contractului de munca. Poti sa faci acest lucru daca soliciti un document numit „adeverinta privind dreptul la libera circulatie in Uniunea Europeana” de la Oficiul pentru Straini, din localitatea in care locuiesti.


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *