Citeste

Cum poti obtine cetatenie germana prin nastere

By on October 18, 2013
cum-poti-obtine-cetatenie-germana-prin-nastere

Exista mai multe conditii prin care se poate obtine cetatenia germana: prin nastere si prin naturalizare.

Cetatenia prin nastere se acorda in cazul in care exista deja o legatura de sange sau drept stramosesc sau dupa principiul „jus soli”, adica prin locul nasterii, indiferent de cetatenia parintilor. Cea prin naturalizare se dobandeste prin cererea persoanei, in cazul sederii prelungirii intr-un anumit stat sau prin dreptul matrimonial.

In ce situatii poate un roman sa primeasca cetatenie germana:

  • Daca un copil s-a nascut pe teritoriul Germaniei, acesta primeste ambele cetatenii pana ajunge la majorat, moment in care poate poate opta pentru una din urmatorele optiuni: sa opteze pentru doar una dintre cetatenii sau sa le pastreze pe ambele. Daca acesta doreste sa pastreze cetatenie germana, acesta va trebui sa aplice pentru aceasta in aceeasi modalitate cum o fac cei care obtin cetatenie prin naturalizare.
  • O persoana nascuta pe teritoriul Germaniei dintr-un parinte roman si unul german, necasatoriti, nu va putea obtine cetatenia, decat daca parintii acestuia se casatoresc sau daca este recunoscut legal.
  • Un minor adoptat de un cetatean german poate primi cetatenie germana.
  • Persoana care are cel putin un parinte de cetatenie germana primeste si aceasta cetatenia. Daca persoana respectiva a fost nascuta pe teritoriul Germaniei, aceasta trebuie inregistrata in Germania in termen de cel mult 12 luni de la nastere.
  • In cazul in care copilul are parinti romani care detin permis de sedere permanenta, acesta va primi ambel cetatenii pana la implinirea majoratului, moment in care va putea alege pe care sa le aleaga.


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *