Citeste

Cum pot obtine cetatenia spaniola

By on October 23, 2013
cum-pot-obtine-cetatenia-spaniola

Sunt considerati persoane de origine spaniola cetatenii straini care au cel putin un parinte spaniol, copiii minori adoptati de cetateni spanioli, copiii nascuti pe teritoriul Spaniei, dar care nu isi transmit cetatenia proprie copiilor respectivi, copiii nascuti in Spania din descendenta necunoscuta, cat si copiii nascuti pe teritoriul Spaniei care are cel putin un parinte nascut pe teritoriul tarii.

Toate celelalte persoane pot obtine cetatenia spaniola in urma rezidentei legale pe teritoriul respectiv pentru o anumita perioada. Cetatenia prin rezidenta se acorda in cazul in care s-a dovedit sederea legala si neintrerupta in Spania pentru zece ani. Exista si cetatenia prin optiune care se acorda in urma relatiilor personale sau familiale cu cetateni spanioli. Cetatenia pentru motive exceptionale se acorda in urma unui decret regal al guvernului, in cazul in care persoana respectiva ar fi adus servicii statului in domeniile urmatoare: militar, politic, economic, cultural sau sportiv.

Un lucru important de stiut este ca romanii nu pot avea cetatenie dubla in acest caz.

Romanii pot obtine cetatenie spaniola, insa trebuie sa renunte la cea romana.

Un copil nascut din cetateni romani pe teritoriul Spaniei poate obtine cetatenie spaniola la un an de la inregistrarea nasterii. Totusi, aceasta regula nu se aplica tuturor, ci doar celor care dobandesc cetatenia in virtutea dreptului pamantesc si nu a celui de sange. Copilul roman nascut in Spania trebuie inscris in Registrul Civil Roman pentru a putea fi considerat cetatean roman.

Indiferent daca a fost inscris sau nu, copilul sau reprezentatii sai legali pot solicita cetatenia spaniola la cel putin un an de la inregistrarea nasterii sale. La obtinerea cetateniei spaniole, acesta isi pierde cetatenia romana.


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *