Citeste

Cetatenia suedeza si cetatenia dubla

By on October 18, 2013
cetatenia-suedeza-si-cetatenia-dubla

Cetatenia suedeza este un angajament legal dintre un stat un individ (cetatean) care incepe fie in mod automatic la nastere sau prin proces de aplicare sau notificare.

Cetatenia suedeza

Doar cetatenilor suedezi li se permite sa detina pasapoarte suedeze. Un cetatean suedez are dreptul neconditionat de a trai si de a lucra in Suedia.

Poti sa devii cetatean suedez astfel:

  • Prin nastere
  • Adoptie
  • Ligitimizare (casatoria parintilor)
  • Aplicare (naturalizare)
  • Notificare (copii, adulti tineri cu varste cuprinse intre 18 si 10 de ani si cetateni nordici)

Cetatenia dubla

Una dintre principiile de baza a legii civile suedeze a fost evitarea cetateniei duble. Totusi, odata cu adoptarea Actului de Cetatenie din 2001, Suedia a abandonat acest principiu.

In anul 2001, Iulie, a intrat in vigoare un alt Act al Cetateniei in Suedia. Aceasta noua lege face cetatenia dubla posibila. Aceeasi lege permite copiilor oportunitatea de a deveni cetateni suedezi, indiferent de parintii acestora.

Daca esti cetatean Suedez si a devenit cetatean si in o a doua tara, noua lege iti permite sa iti mentii cetatenia suedeza daca a doua tara o permite. In acelasi sens, daca devii cetatean suedez iti poti mentine ambele cetatenii, daca legile primei tari iti permite.

In cazul in care calatoresti pe plan international, persoanele cu cetatenia dubla trebuie sa aiba la ei ambele pasapoarte. De ce? De exemplu, legile din Noua Zeelanda si Australia cer ca toate persoanele cu cetatenia dubla sa detina un pasaport de Australia/Noua Zeelanda valid, la iesirea sau intrarea in tara.


Ultimele Cautari:

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *