Citeste

Ce trebuie sa stie un roman inainte sa lucreze in Italia

By on November 7, 2013
ce-trebuie-sa-stie-un-roman-inainte-sa-lucreze-in-italia

Statisticile din anii precedenti spuneau ca aproximativ 60 % din romanii care lucreaza in strainatate au ales Italia. Numarul romanilor care lucreaza in Italia este in tot mai mare cu fiecare an care trece, in mare parte si din cauza locurilor de munca disponibile in mai multe domenii de activitate: personal, de conducere, domeniul agricol, hotelier, constructii, mecanici, activitati casnice si activitati de asistenta pentru persoane.

Insa inainte ca un roman sa plece sa lucreze in Italia trebuie sa stie cateva informatii despre conditiile de munca, drepturile, avantajele si obligatiile unui angajat roman pe teritoriul tarii respective.

Dupa cum se stie, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, romanii nu mai au nevoie de viza pentru a intra in Italia. Poti intra pe teritoriul tarii doar cu un act de identitate sau pasaport valabile in momentul respectiv. Cetatenii romani trebuie sa isi anunte sederea in tara la misiunile Romaniei. In cazul in care perioada sederii este mai lunga de trei luni, un roman trebuie sa se inscrie la primaria din localitatea respectiva. Cetatenii romani cu contract de munca in Italia pot sta in tara pentru o perioada mai lunga de trei luni.

In cazul in care nu te inscrii la serviciul de evidenta al populatiei risti sa fii indepartat din tara.

Daca ai locuit legal in Italia pentru cel putin cinci ani poti obtine drept de sedere permanenta. Ca sa lucrezi legal in Italia trebuie sa obtii un cod fiscal de la Agenzia delle Entrate.


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *