Citeste

Ce impozite plateste un angajat roman in Germania

By on October 23, 2013
ce-impozite-plateste-un-angajat-roman-in-germania-2

Fiecare tara are propriile taxe si impozite pentru persoanele angajate, indiferent daca lucreaza cu un contract de munca sau sunt liber profesionisti, si angajatori. Acestea nu sunt identice in fiecare tara, motiv pentru care in momentul in care te decizi sa te stabilesti in alt stat decat cel natal, trebuie sa fii la curent cu impozitele si legislatia acestuia.

Ce impozite plateste un angajat roman in Germania:

  • Impozit pe salar (Lohnsteuer). Acesta se calculeaza in functie de doua criterii: importanta muncii facute si situatia familiala a angajatului. Plata impozitului pe venit se realizeaza de catre angajator, care retine suma din venitul angajatului, si o plateste la Administratia Financiara.
  • Asigurare de sanatate. Asigurarea se plateste 50 % de catre angajat si 50 % de catre angajator.
  • Asigurare de ingrijire. Aceasta taxa reprezinta 1,7 % din salarul brut sau 1,95 % daca angajatul nu are copii si are minim 24 de ani.
  • Asigurare pentru somaj. Aceasta se plateste ca asigurarea de sanatate si reprezinta 5 % din salarul brut.
  • Asigurare pentru pensie. Reprezinta 19.5 % si este achitata 50 % de catre angajator si 50 % de catre angajat.

Pe langa aceste impozite pe care le plateste un angajat roman in Germania, angajatorul trebuie sa achite pentru angajat o asigurare privata in caz de boala (daca aceasta asigurare nu este platita, angajatorul este responsabil financiar pentru angajatul sau in caz de boala) si asigurare legala (in caz de boala profesionala sau accident de munca).


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *