Citeste

Ce este Purple card pentru romani in Anglia

By on November 11, 2013
ce-este-purple-card-pentru-romani-in-anglia

Purple Card este cardul de acces la munca, act care demonstreaza ca ai un loc de munca legal in Anglia. Acest card nu are o valabilitate exacta, insa se specifica explicit angajatorul si ocupatia sau categoria de munca pentru care a fost emis. Cand expira contractul de munca, expira si acest card. Astfel, daca iti schimbi locul de munca, trebuie sa iti schimbi si cardul de acces la munca.

Actele pentru Purple card se pregatesc de catre angajator, care trebuie sa obtina o scrisoare de parobare a angajarii (Letter of approval of the employment) de la agentia care se ocupa de emigrare (Border and Immigration Agency).

De obicei se acorda Purple card pentru persoanele care se califica in domeniile in care nu sunt suficienti oameni calificati si exista cerere mai mare. Acest model este cunoscut ca schema pe sector de activitate sau Sector Based Scheme. Muncitorii sezonieri in domeniul agriculturii vin cu ajutorul schemei sezoniere a fortei de munca (Seasonal Agricultural Workers Scheme) si primesc permis de munca pentru perioada limitata.

Purple card expira in momentul in care se termina raportul de munca dintre angajat si angajator. Trebuie sa sii ca daca ai lucrat pentru o perioada de mai mult de un an, fara intrerupere, poti aplica pentru Blue Card pentru drept nelimitat de munca in Anglia.

Cine nu are nevoie de Purple Card

  • Au pair
  • Dentisti
  • Detinatori de doctorat
  • Reprezentati ai firmelor romanesti
  • Angajati guvernamentali romani
  • Muncitori ai liniilor aeriene etc


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *